Green Floor
Bestsellery
Kahrs Canvas Dąb Carbon
Kahrs Canvas Dąb Carbon
349,00 zł 299,00 zł
m2 zobacz więcej

Czy panele podłogowe nadają się do kuchni?

Czy panele podłogowe nadają się do kuchni?

Mogłoby się wydawać, że najlepsze rozwiązanie na podłogę w kuchni to płytki ceramiczne, które są odporne na działanie wody, przez co sprawdzą się w tym pomieszczeniu idealnie. Tymczasem wielu specjalistów poleca również panele podłogowe, które kojarzą nam się przede wszystkim z salonem lub sypialnią. Czy rzeczywiście będzie to dobre rozwiązanie i które panele do kuchni wybrać?

Drewniane panele podłogowe do kuchni – czy warto?

Podłoga w kuchni jest bez wątpienia najbardziej narażona na różnego rodzaju zabrudzenia, a także działanie wilgoci. Niezależnie od tego, jak bardzo starałbyś się uniknąć zalania jej wodą, prawdopodobnie okaże się to niemożliwe. Dlatego też wiele osób, którym sugeruje się zastosowanie paneli, łapie się za głowę. Tymczasem takie rozwiązanie jest jak najbardziej możliwe, a wszystko zależy tylko od rodzaju i jakości desek.

Zacznijmy od materiału. Takie panele w kuchni mogą wyglądać naprawdę okazale, ale musisz wiedzieć, że sprawdzą się one wyłącznie wtedy, gdy wybierzesz odpowiedni gatunek drewna. Ma ono bowiem skłonność do odkształcenia się i kurczenia pod wpływem wilgoci, co mogłoby doprowadzić do szybkiego zniszczenia podłogi. Jeżeli więc zdecydujesz się na drewniane panele podłogowe do kuchni, musisz wybrać spośród tych, które są najbardziej odporne na wodę – należą do nich przede wszystkim gatunki liściaste (buk, dąb, jawor lub klon), a także egzotyczne (badi, jatoba, merbau, dossie lub sucupira). Przy zakupie warto postawić na drewno lite i sprawdzić, czy ma ono jednolitą barwę, równomierne usłojenie i czy nie posiada sęków – wtedy zyskasz większą pewność co do tego, że wykonana z niego podłoga będzie służyć Ci przez kilkadziesiąt lat.

Nie zapominaj również o odpowiedniej impregnacji drewna za pomocą specjalnych środków do konserwacji – przeprowadzenie takiego procesu raz na co najmniej kilka lat wpłynie pozytywnie na wygląd i parametry podłogi.

Jakie panele podłogowe do kuchni? Postaw na laminat lub winyl

Do kuchni o wiele częściej rekomendowane są jednak panele laminowane lub winylowe. Wykonywane z wysokiej jakości materiałów, nie wymagają impregnacji nawet po wielu latach użytkowania.

Laminowane panele podłogowe do kuchni odznaczają się przede wszystkim doskonałą odpornością na plamy, uszkodzenia mechaniczne oraz promieniowanie UV. Co więcej, możesz zakupić specjalne rozwiązania, w których uszczelniono zamki paneli, dzięki czemu nie zaszkodzi mu nawet nadmiar wilgoci, charakterystyczny dla pomieszczeń kuchennych. Takie panele do kuchni mogą do złudzenia przypominać drewno, a ogromna różnorodność wariantów kolorystycznych oraz wzorów sprawia, że każdy może wybrać wśród nich coś dla siebie.

[product category_id="72" limit="20" slider="true" onlyAvailable="true"]

 

 

Winylowe panele do kuchni są polecane jeszcze częściej – przede wszystkim dlatego, że bez względu na to, które z nich wybierzesz, będą odporne na działanie wilgoci. Co więcej, wierzchnia warstwa winylu jest bardzo gładka, dzięki czemu łatwo utrzymać ją w czystości, a do tego produkty ze sztywnym rdzeniem są niezwykle odporne na urazy mechaniczne. Również w tym wypadku masz do dyspozycji wiele wariantów, wśród których znajdziesz idealny dla siebie.

 

[product category_id="210" limit="20" slider="true" onlyAvailable="true"]

 

 

Zwróć uwagę na detale!

Niezależnie od tego, które z paneli podłogowych do kuchni wybrałeś, powinieneś zwrócić uwagę na ich parametry. Najbardziej trwałe będą te, które posiadają:

  • klasę użyteczności określoną wartością 23, dzięki czemu podłoga będzie odporna na różnego rodzaju uszkodzenia i będzie mogła być intensywnie eksploatowana;
  • klasę ścieralności określoną oznaczeniem AC4 lub AC5, dzięki czemu podłoga zachowa piękny wygląd na przestrzeni wielu lat.

Wybieraj takie panele do kuchni, które są rekomendowane przez producenta i posiadają odpowiednio wysoką odporność na wilgoć. Wtedy zyskasz gwarancję tego, że Twoja podłoga zachowa swoje walory użytkowe i estetyczne nawet przez 30-40 lat.

Panele podłogowe do kuchni – tak czy nie

Zdecydowanie tak, o ile oczywiście wybierzesz te odpowiednie, o wysokiej jakości. Panele w kuchni prezentują się pięknie, nie stracą swoich walorów przez wiele lat, a do tego będą o wiele cieplejsze i, co za tym idzie, bardziej komfortowe niż płytki ceramiczne! Nie zapominajmy, że dzięki takiemu rozwiązaniu możesz ułożyć jedną podłogę w całym domu, bez przejść, progów czy łączeń.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl